Cand noaptea isi numara ultimele stele, sa ne deschidem ochii si sufletele si sa urcam impreuna ca sa vedem Rasaritul.

Dragii mei,

Asa cum am promis, ma tin de cuvant si la solicitarea voastra, postez retetele vegane pentru Paste. M-a bucurat enorm sa primesc raspunsurile voastre si sa constat ca sunteti interesati. Astfel, viata a cel putin cativa zeci de miei va fi crutata. Si asta este ceea ce sper! Iar din punct de vedere economic, stim cu totii ca atat timp cat exista cerere exista si oferta, iar daca o tinem mai multi ani in ritmul acesta, cererea redusa va atrage dupa sine o oferta din ce in ce mai mica, adica mai putine vieti luate. Schimbarea incepe cu noi, cu alegerile noastre.

Asadar, iata retetele:

(Din nefericire nu am poze facute de mine sa pun la toate, deoarece laptopul meu este stricat si toate pozele mele sunt pe el. Am gasit macar poze cu pasca, cozonacii,drobul, bombonele raw-vegane si hummous.) 🙂

1. Drob de ciuperci vegan:

Eu de obicei prepar cantitatile pentru doua bucati de drob, coapte in 2 tavi de cozonac. Asadar,urmatoarele cantitati sunt pentru doua bucati de drob de marimea unor tavi de cozonac:

drob vegetal

Ingrediente: 1 kg ciuperci, 2 legaturi ceapa verde, 1 legatura usturoi verde, 2 legaturi marar, 2 legaturi patrunjel, 6 linguri drojdie de bere inactiva, 2 linguri faina, 5 linguri ulei de floarea soarelui, 2 cutii mici pate vegetal (Inedit cu ciuperci recomand),piper, sare dupa gust
* Drojdia inactiva se gaseste la plafar si costa in jur de 8-9 lei un pachet de 200 gr. Ea are rol de agent de legare in loc de ou. In plus,are un gust foarte bun de parmezan si este sursa de B12.

**Tot pentru legarea compozitiei se pun si cele doua cutii de pate vegetal. Recomand Inedit pentru ca nu contine coloranti, conservanti si alte E-uri.

Aluat pentru invelis: 500 gr faina, 200 ml ulei floarea soarelui/masline, apa, sare, busuioc

Pentru compozitie: Se toaca marunt ciupercile, ceapa, usturoiul si verdeata. Se calesc ciupercile pana scad, pentru a reduce cantitatea de apa. Se amesteca toate ingredientele intr-un lighean mare, bine-bine, pana cand compozitia devine omogena cat de cat.

Aluatul pentru invelis se prepara astfel: se pune intr-un lighean o cantitate de 500 gr de faina alba/integrala, se presara cu sare si busuioc, se amesteca cu apa rece si 200 ml de ulei astfel incat sa se formeze o coca elastica. Aceasta coca se framanta putin si se da la rece in frigider cca. o ora pentru a se fragezi.

Aluatul scos din frigider se separa in 2 bucati si se intinde in foi de cca. 2-3 mm grosime. Se ung tavile de cozonac cu ulei. Se muleaza foile de aluat pe tavi, lasand margini mari sa dea pe dinafara pentru a acoperi cu ele compozitia. Se umple egal tavile cu compozitie. Se impatureste aluatul deasupra si se unge cu inca un pic de ulei. Se binecuvanteaza, se pune pe deasupra un pic de iubire si se dau la cuptor la foc mediu cam 30 de minute pana cand aluatul se rumeneste.

Se taie si se consuma dupa ce s-a racit, pentru a nu risca sa se fragmenteze toata compozitia cand inca este cald.

2. Cozonaci pufosi vegani:

Acesti cozonaci se prepara fara oua, lapte sau unt. Cantitatile sunt pentru doi cozonaci.

Ingrediente: 1 kg faina alba pentru cozonaci, 2 plicuri de drojdie uscata 7g /doua cuburi drojdie umeda, 200 ml lapte de soia simplu/vanilie, 250 ml de suc de portocale proaspat stors, esenta de vanilie, esenta de rom, 200 gr zahar, 100 ml ulei de floarea soarelui, un plic de sofran pentru culoarea galbuie, putina sare.

Umplutura: cacao amestecata cu zahar, nuci si stafide / rahat.

Preparare: Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, sofranul, zaharul. Se face o gropita in mijlocul fainii si acolo se pune drojdia. Peste drojdie, se toarna 2 linguri de lapte de soia caldut si se amesteca formand o maia. Se acopera ligheanul si se lasa maiaua la cald cca 15 minute sa se dubleze in volum. Apoi adaugam si restul de lapte caldut si incepem sa framantam. Turnam treptat sucul de portocale si esentele si framantam pana obtinem un aluat omogen,pufos, aerat. Turnam si uleiul treptat si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 4 bucati egale. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie. Umplutura se face din o cana de zahar amestecata cu 5 linguri de cacao, un pumn de stafide si cateva nuci zdrobite, in functie de cat de plin vreti sa fie cozonacul. Aceasta umplutura se pune pe fiecare din cele 4 foi intinse. Foile se ruleaza individual, apoi se unesc cate doua rulouri si se rasucesc unul in jurul altuia, formand doi cozonaci impletiti. Cozonacii se pun in tavile unse cu ulei vegetal/ unt de cocos. Se lasa la crescut inca 15 minute si apoi se dau la cuptor cca. 40 de minute la foc mediu. Se incearca cu o scobitoare sa vedeti daca s-au copt bine si cand par copti, se scot si se lasa sa se raceasca inainte de a se taia. Se pot da pe deasupra cu sirop de agave sau de artar, sau cu putin sirop facut din apa calda cu zahar, pentru un luciu frumos. Se pot presara de asemenea cu nuca de cocos sau zahar pudra.

Din cozonacii vegani facuti de mine:

cozonac1

Eu am observat ca acesti cozonaci se prepara mult mai repede, se framanta mai usor, cresc mai frumos si sunt super deliciosi. Ultima oara cand i-am pregatit de Craciun, mi-a luat o jumatate de ora sa ajung cu aluatul la textura necesara dupa framantat, fata de cca. 0 ora cat framantam la ceilalti cu lapte inainte.

3. Pasca vegana cu tofu si caju:

Aluat: Se pregateste o coca ca la cozonacii de mai sus. pentru o pasca este nevoie de jumatate din cantitatile pentru 2 cozonaci, deci practic cantitatile pentru un singur cozonac.

Umplutura: 500 gr tofu dulce (nu in saramura) ( sau puteti incerca sa lasati 3-4 ore tofu sarat la desarat in apa rece), 200 gr caju crud lasat la inmuiat in apa 3-4 ore, esenta de rom, 5 linguri zahar/sirop de artar/agave/extract de stevia, un plic de sofran pentru colorit, 100 gr stafide aurii inmuiate in apa calduta.

Cele 500 gr de tofu se pun in blender cu 200 gr de caju crud inmuiat, cu esenta de rom, indulcitorul, sofranul si putina apa si se amesteca pana cand devin o compozitie foarte cremoasa. Aceasta compozitie se amesteca cu stafidele si cu ea se umple pasca. Pasca se da la cuptor cca. 30-40 min la foc mediu pana cand se rumeneste si se coace coca. Se scoate si se consuma dupa ce s-a racit.

pasca

4. Friptura de soia cu legume la cuptor:

sursa: google images
sursa: google images

Ingrediente: 2 pungi de snitele de soia texturata nemodificata genetic, o legatura de ceapa verde, o capatana usturoi, sos de rosii de orice fel, 300 gr ciuperci, o legatura patrunjel, piper, sare, ulei de masline, curry, drojdie uscata inactiva.

Se fierb snitelele de soia in apa clocotita, cu sare, piper, delicat natural si curry, cca. 20 de minute. Se scot, se clatesc cu apa rece, se storc de apa bine de tot si se dau prin drojdie uscata inactiva. Se pune intr-o tava de cuptor ulei de masline pe tot fundul tavii. Se aseaza snitelele de soia, se presara peste ele ciuperci feliate/cubulete, ceapa verde maruntita, usturoiul maruntit, patrunjelul, sosul de rosii, sarea si condimentele. Se adauga pentru gust si foi de dafin daca se doreste. Se dau la cuptor cca. 20 de minute si se pot servi cu piure de cartofi/orez/cous-cous etc.

Piureul de cartofi vegan se prepara cu apa calduta, sare, praf de usturoi si se adauga lapte de soia natural fara arome, ulei vegetal sau unt de cocos fara gust sau miros de cocos ( untul de gatit). Daca vreti un unt de cocos bun, se gaseste in cadrul magazinelor dm (drogherie markt parca e numele complet), in cantitate de 500 gr la 24 de lei – este un pret foarte bun si oricum din aceasta cantitate aveti cel putin o luna. Mie ultimul borcan mi-a ajuns 3 luni. Untul de cocos este sanatos, nesaturat, bogat in grasimi bune, si se poate folosi la mancaruri si aluaturi fragede.

5. Ciorbica de verdeata:

Ingrediente: o legatura de ceapa verde, o salata verde, 5 legaturi de stevie, 5 legaturi de loboda, o legatura leustean,1 l bors acru, o conserva de rosii cuburi,  2 cartofi maricei, ulei vegetal, o cana de orez, sare.

Preparare: Se toaca ceapa, salata, stevia, loboda, leusteanul si cartofii. Se pune la fiert apa intr-o cratita de 4-5 litri. Cand apa fierbe, se adauga cartofii cubulete si orezul. Se adauga sarea dupa gust si 3 linguri de ulei vegetal. Se lasa sa fiarba cam 10 minute si se adauga toata verdeata, cu exceptia leusteanului. Se adauga si conserva de rosii/ suc de rosii daca aveti. Se pune si borsul se mai lasa la fiert 15 minute. Se inchide focul si se presara pe deasupra leustean proaspat tocat. Este o ciorbica acrisoara, usoara, delicioasa si satioasa. La noi este preferata primavara. 🙂

6. Aperitive vegane:

Puteti alege ca aperitive de Paste: hummous, tofu, crema de tofu cu verdeata pe barcute de ardei gras rosu, ciupercute umplute.

Pentru hummous aveti nevoie de : 250 gr de naut lasat la inmuiat 3-4 ore in apa rece, 200 grame de susan crud, ulei de masline, 4 catei de usturoi, apa, sare, zeama de la o lamaie stoarsa. Se fierbe 2-3 ore nautul dupa ce a stat la inmuiat. Intr-un blender se face o pasta (tahina) din 200 gr de susan, cu 3 linguri de ulei de masline, sare, si zeama de la o lamaie. Dupa ce s-a fiert nautul, se scurge de apa, dar se mai pastreaza cam o cana de apa din cea in care a fiert. Se adauga nautul peste pasta tahina, usturoiul, si cana de apa. Se lasa in blender pana cand devine o pasta densa, fina. Se mai sareaza dupa gust. Si tot dupa gust se poate adauga si inca putina zeama de lamaie. Se lasa la frigider cateva ore inainte de a se consuma, pentru a capata o aroma pronuntata. Se serveste pe ardei, pe paine feliata sau cu alte chipsuri si produse de panificatie.

humus

Tofu si alte specialitati de “branza” vegetala gasiti de exemplu la Mega Image ( daca stiti si alte magazine de unde se pot cumpara va rog sa imi spuneti si mie). Le cumparati, le taiati dupa dorinta si le serviti ca aperitive, alaturi de legume de sezon sau salata. Tot la Mega Image gasiti si chiftelute vegetale de exemplu. Nu fac reclama, dar este cam singurul magazin din Bucuresti unde poti gasi mancare vegana/de post atunci cand ti-e foame si nu ai timp sa prepari ceva.

tofu

Crema de tofu pe barcute de ardei rosu: Se baga in blender 500 grame de tofu cu 50 ml de ulei de masline, sare, 100 ml apa plata si se mixeaza pana devin o crema fina. Daca aveti la indemana, se poate adauga smantana vegetala din orz, orez sau ovaz. La plafar costa 7 lei 200 ml. Se scoate crema de tofu din blender si se amesteca cu o legatura de marar maruntita, o legatura de ceapa verde si un fir de usturoi verde. Se da la rece si se consuma pe ardei rosu taiat sferturi.

Ciupercutele umplute: Se spala si se curata ciupercile de dimensiuni mari, astfel incat sa poata fi umplute. Pentru doua persoane, se pregatesc cam 8 ciuperci mari. Se toaca ceapa verde, usturoi si marar, precum si coditele ciupercilor. Se face o umplutura amestecand cele din urma cu sare, piper si drojdie uscata inactiva ( are gust de cascaval si consistenta asemanatoare branzei topite). Aceasta umplutura se aseaza in fiecare ciuperca. Ciupercile se pun intr-o cratita incapatoare, al carei fund se acopera cu un deget de apa. Se acopera cratita cu un capac si se lasa la foc mic pana cand ciupercile se fac incet la aburi si aromele se amesteca. Cand ciupercile s-au facut, se scot si se servesc inca caldute, sau reci, dupa preferinta.

Ca alternativa pentru ciocnit oua, v-as sugera sa luati niste oua de plastic, din lemn sau de ciocolata neagra si sa va distrati cu ele. Din cate inteleg, se spune ca ouale se vopsesc rosii pentru ca pe ele a curs sangele lui Iisus cand era pe cruce. Sincera sa fiu, nu pot sa bag mana in foc ca asta nu e doar un mit. Nu cred ca Iisus se supara daca nu ciocnim oua, dar este alegerea voastra daca doriti sa pastrati aceasta traditie. Cred ca ouale de ciocolata neagra invelite in poleiala rosie ar fi o buna alternativa, mai ales ca se pot si sparge.

Chocolate-eggs

Pe langa toate acestea, sau in loc de toate acestea, este binevenita oricand o salata imensa cu toate legumele de sezon. Yummm! 🙂

De asemenea, v-as mai sugera ca niste dulciuri usor de facut si super sanatoase si aceste bombonele raw-vegan pe care eu le ador. Reteta vi-o dau daca doriti, caci e extraordinar de simpla.

bombonele

Sper ca va vor fi de ajutor aceste retete si mai ales sper ca va vor ajuta sa petreceti un Paste in pace si impacare cu natura, dar abundent si delicios. Nu uitati sa puneti in toate aceste mancaruri stropul de iubire de care au nevoie pentru a iesi perfecte! 🙂 Orice lucru facut cu iubire este din start reusit. Daca mai doriti si alte retete, intrebati-ma. Eu va las in continuare si doua link-uri unde gasiti informatii care s-ar putea sa va intereseze.

http://veganism.ro/category/retete-vegana/meniu-pentru-un-paste-vegan/

http://www.cutu-cutu.ro/content/campania-pentru-miei

Va imbratisez cu drag si sunt fericita pentru voi ca alegeti aceasta cale!

Diana

309975_587106437975889_1382591992_n

Picture2

Comments on: "Retete fara cruzime pentru Paste (Retete Vegane)" (2)

  1. […] Retete fara cruzime pentru Paste (Retete Vegane) […]

    Like

Leave a comment